Thérèse Schwartzestraat 49 | 1328 CA ALMERE
036-5302270
info@orthoraadsheer.nl
BIG-register: 79023390702
KvK-nummer: 75742144
Orthoraadsheer B.V.

Beugel-EHBO

Is er iets mis met je beugel of je spalk, en is de praktijk gesloten? Vaak kun je zelf het probleem oplossen, zodat je niet naar de spoeddienst hoeft. Neem wel de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk voor overleg.


Probleem met losse (uitneembare) beugel

Een metalen draad van de losse beugel is kapot. Beugel uitlaten en (eerstvolgende werkdag) bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

De losse beugel is gebroken of gescheurd. Beugel als het kan zoveel mogelijk blijven dragen en (eerstvolgende werkdag) bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

De losse beugel drukt te hard op het tandvlees of doet pijn. Beugel uitlaten en (eerstvolgende werkdag) bellen voor een afspraak.

Er zit een ringetje (band) om een kies los waaraan de losse beugel vastzit: Als je last hebt van een loszittende band, kun je deze afdekken met de door ons meegegeven witte was of met suikervrije kauwgom. Blijf de losse beugel wel zoveel mogelijk dragen. Een loszittende band die geen onderdeel is van een vaste beugel (slotjesbeugel) mag je ook verwijderen. Neem bij een losse band altijd de eerstvolgende werkdag contact met ons op om een afspraak te maken om de band vast te zetten.

Als de beugel geen pijn doet, blijf hem dan dragen. Neem wel contact op met de praktijk voor overleg.


Probleem met buitenbeugel

De buitenbeugel zit los of schiet steeds uit de band of activator (blokbeugel). Blijf de beugel zo goed mogelijk dragen en maak (de eerstvolgende werkdag) een afspraak om de buitenbeugel te laten bijstellen. Vergeet niet om de beugel mee te nemen. Let op: je mag NIET zelf de nekband of het hoofdkapje strakker zetten; dit lost het probleem niet op en is gevaarlijk vanwege mogelijke schade aan de wortels van je kiezen.

Er zit een ringetje (band) om een kies los waaraan de buitenbeugel vastzit: Buitenbeugel uitlaten en (eerstvolgende werkdag) bellen voor een afspraak om de band te laten vastzetten. Als je last hebt van een loszittende band, kun je deze afdekken met de door ons meegegeven witte was of met suikervrije kauwgom. Een loszittende band die geen onderdeel is van een vaste beugel (slotjesbeugel) mag je ook verwijderen. Vergeet niet om de band en de buitenbeugel met nekband/hoofdkap mee te nemen bij je afspraak!


Probleem met vaste beugel

Elastiek van het gehemelte-stangetje (palatinale bar of TPA). Aan elke kant zitten twee elastiekjes. Als een van de twee eraf is, is het nog goed. Als beide elastiekjes eraf zijn, bel ons dan op.

Gehemelte-stangetje is aan één kant los uit band en drukt tegen gehemelte. Probeer deze terug te schuiven in de band. Als dit niet lukt en het stangetje doet pijn, probeer deze (voorzichtig) ook aan de andere kant uit de band te schuiven. Bel (eerstvolgende werkdag) voor afspraak. Vergeet niet om het stangetje mee te nemen; wij kunnen deze meestal terug plaatsen.

Gehemelte-stangetje is volledig los. Bewaar deze zorgvuldig en bel (eerstvolgende werkdag) voor afspraak. Vergeet niet om het stangetje mee te nemen; wij kunnen deze meestal terug plaatsen.

Elastiekje is van het slotje af. Bel voor een afspraak.

Een draad is kapot. Als het draaduiteinde prikt, dan achter het dichtstbijzijnde slotje afknippen met een tangetje, grote nagelknipper of scherp nagelschaartje. Bel de praktijk voor een afspraak.

Een slotje is los. Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten. Als je er last van hebt, kun je het slotje bedekken met een bolletje van de meegekregen was of met suikervrije kauwgom. Je kunt beter stoppen met het dragen van elastiekjes. Bel altijd voor een afspraak. Wacht niet tot de volgende afspraak: tijdens je normale afspraak is hiervoor meestal geen tijd!

Een slotje is er helemaal af. Bel altijd, dan kunnen we extra tijd voor je reserveren! Bewaar het slotje en neem het mee, dan maken wij het weer vast.

Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang. Doe er een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op. Of knip het draaduiteinde dat in de wang steekt achter het dichtstbijzijnde slotje af met een tangetje, grote nagelknipper of een scherp nagelschaartje. Bel voor een afspraak.

Ringetje om een kies is los. Bel voor een afspraak om het ringetje vast te zetten. Als het ringetje helemaal van de kies af is en de draad steekt in de wang: het draaduiteinde afknippen achter het dichtstbijzijnde slotje (zie boven).


Spalk

De spalk is los. Bel zo snel mogelijk voor een afspraak om de spalk zo spoedig mogelijk te laten vastzetten. Als de spalk helemaal los is, vergeet dan niet om deze mee te nemen. Meestal kan deze worden terug geplaatst.

De spalk is gebroken. Bel zo snel mogelijk voor een afspraak om een nieuwe spalk te laten zetten.

De spalk voelt scherp aan of prikt in de tong. Bedek de scherpe plek met de was die wij hebben meegegeven, of met suikervrije kauwgom, en bel (de eerstvolgende werkdag) voor een afspraak om de spalk zo spoedig mogelijk te laten vastzetten. Als de spalk heel erg uitsteekt, knip dan het losse deel af met een nagelschaartje of een klein tangetje. Dit betekent wel dat de de spalk dan niet meer kan worden vastgezet, en een nieuwe spalk gemakt moet worden.